Fra:
Jim Murrays Bog "Whisky Guide"
Bruger nedenstående Guide for bedømmelse af Whiskyen.
1.Næse (duft),
Det er
ganske enkelt aromaen, duften, der ofte mp
afprøves flere , gange da den kan gemme sig og
komme frem efter en stund i glasset og efter at have
fået luft. Næsen kan fortælle meget om en whisky.
2. Smag
Det er
det øjeblikkelige indtryk ved mødet med smagsløgene og
handler om smagens udvikling, indtil den når sit
ypperste og fylser munden.
3. Eftersmag
Den er
tit det vanskeligste begreb ved smagningen. Det er
Whiskyens sande kendemærke, der ofte afslører dens
alder. De bedste har en lang og fyldig eftersmag uden
for meget eftersmag fra fadet.
4. Balance Helhedsindtryk.
Den
enklete whiskey bedømmes på en skala op til 100.
der gives op til 25 point for hver af de fire elementer:
Næse, Smag, Eftersmag og Balance (altså, totalindtrykket).
Der gives altså op til 50 point for smagen alene og 25
for duften. samt 25 for Balancen (Helhedsindtrykket)
Herunder
kan man så se hvad de samlede pointtal angiver og
hvorledes bedømmelsen lyder.
Bedømmelserne.
0-50 |
Nærmest helt udrikkelig. |
51-64 |
Grim
og bør absolut undgås. |
65-69 |
Ganske ligegyldig. |
70-74 |
Almindeligvis drikbar, men forvent ikke alverden. |
75-79 |
Ordinær og normalt god nok, men den kan fejle. |
80-84 |
God
whisky, der skal prøves |
85-89 |
God
til glimrende, som absolut skal smages |
90-93 |
Strålende |
94-97 |
Superstjernewhisky, der giver grund til at leve |
98-100 |
Bedre
end noget, jeg har smag |
Skriv til
om tips, problemer m.m.
Seneste opdatering
05. January 2008
|